Bolets deshidratats: què són, com s'hidraten i consells per cuinar-los

Setas deshidratadas: qué son, cómo se hidratan y consejos para cocinarlas
Els bolets deshidratats constitueixen una gran solució per a aquells cuiners que desitgin preparar els seus plats estrella amb bolets fora de temporada. No hi ha res que iguali el frescor del bolet recent recol·lectat, però depenem del deshidratat si no volem limitar-nos als mesos de tardor, quan es recol•lecten la majoria de bolets a Espanya. 

Com es deshidrata un bolet?

El principal motiu per deshidratar bolets és la seva conservació. Esdevé una de les millors solucions , ja que la conservació manté la majoria de qualitats del frec i facilita  que s’emmagatzemin els bolets en menys espai.

A Laumont, assequem els bolets en forns especialitzats per aquest propòsit. Si volem assecar bolets a casa, el procés és similar, però utilitzaràs un forn convencional. Per a obtenir bons resultats, és necessari que col•loquis en una safata els bolets endreçats i amb suficient espai entre ells. Introdueix la safata de bolets al forn a una temperatura no superior a 100ºC i supervisa els bolets fins que estiguin correctament deshidratats (el temps variarà en funció del tipus de bolet). No et preocupis si el bolet deshidratat ha perdut volum, ja que és normal que amb aquest procés perdin fins a la meitat del seu volum com a conseqüència de la pèrdua de tota l’aigua acumulada a la seva estructura porosa.

Si la quantitat de bolets que has deshidratar és petita, pots deixar-les assecar a l’aire lliure, en un espai ventilat i separant els uns dels altres.

Et recordem que sempre has de netejar els bolets abans de deshidratar-los

Hidratar bolets assecats

Els bolets deshidratats es conserven durant molt temps, però sempre arriba el dia que es voldran consumir. Per hidratar bolets que han estat deshidratats, disposes de dues opcions: bullir-los durant un minut o deixar-los en un pot amb aigua durant una hora. Quan els hagis hidratat, els bolets recuperaran el seu volum o el superaran. 

Cuinar amb bolets deshidratats

No rebutgis l’aigua amb la qual has hidratat els bolets. Aquest líquid té un gran valor perquè conté molta essència de bolet. El pots disposar com si fos un brou de bolets i aportarà molt gust a la preparació on el vulguis afegir. 

Els bolets deshidratats es poden utilitzar de la mateixa manera que els frescos. Un cop hidratats, tindràs la sensació d’estar cuinant amb bolets frescos, doncs quasi recuperen l’aspecte que tenien quan van ser recol·lectats. D’aquesta manera, et pots permetre el luxe de preparar un guisat amb trompetes de la mort a ple mes d’agost. Aquest és, precisament,  l’avantatge dels bolets deshidratats. 

I per acabar… 3 receptes amb bolets deshidratats

Saltejat de trompetes de la mort deshidratades amb ou ferrat, pernil ibèric i puré de patata.



Coca de pa de pagès amb verdures escalivades i ceps deshidratats





Amanida de barreja de bolets, formatge brie, tomaquets cherry i nous


Potser us interessa

Rubén Gonzalez Mercabarna
Brisura y jugo de trufa en conserva: trufa para todo el año